בוגרי כפרי הנוער והפנימיות - המדינה והחברה לוקחות אחריות
כפרי הנוער > לוח אירועים > ארכיון אירועים > בוגרי כפרי הנוער והפנימיות - המדינה והחברה לוקחות אחריות
ב-12.1.16 התקיים כנס בנושא 'בוגרי כפרי הנוער והפנימיות - המדינה והחברה לוקחות אחריות' במשכן הכנסת, בהובלת יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, חה"כ קארין אלהרר.
מטרת הכנס: העלאת נושא בוגרי כפרי הנוער והפנימיות, חסרי העורף המשפחתי, למודעות הציבורית והובלת מהלכים, בהם גם המדינה וגם ארגוני החברה האזרחית ישתפו פעולה, במטרה ללוות הבוגרים להשתלבות מוצלחת בחברה הישראלית.
באירוע נכחו כ- 120 משתתפים ובהם: ח"כים, נציגי משרדי ממשלה- החינוך והרווחה, הנהלת וחברי הפורום הציבורי, מנהלי כפרי נוער ופנימיות, רכזי בוגרים, נציגי פילנתרופיה וארגוני מגזר שלישי, נציגי הבעלויות של כפרי הנוער והפנימיות, נציגי חניכים ובוגרי כפרי נוער ופנימיות, אנשי מקצוע, אקדמיה ועוד.
תחילה בירכה, חה"כ קארין אלהרר, את הנוכחים והציגה את תפישתה לגבי מחויבות המדינה לבוגרי כפרי הנוער והפנימיות - חסרי עורף משפחתי. היא ציינה כי לקחה על עצמה להוביל את החקיקה עבור חסרי עורף משפחתי. לדבריה, העובדה שהמדינה לא לקחה אחריות פורמאלית לנושא היא אבסורדית ויש לפעול לתיקון המצב הקיים. הצורך במתן המענה לצעירים חסרי עורף משפחתי הינו בגדר חובה, ואינו תלוי בעמדות ואידיאולוגיות פוליטיות. הרי שזו מחויבותנו לדור הצעיר של מדינת ישראל, ובייחוד לאלו אשר בצעירותם הוצאו מביתם והיו במצבי סיכון. רק באמצעות ליווי ותמיכה, נוכל להבטיח את מימוש הפוטנציאל ושוויון ההזדמנויות הלכה למעשה עבור כל צעיר וצעירה בישראל.
בהמשך, 15 חברי כנסת מהסיעות השונות, הציגו את תפישתם בנושא ותמכו בעמדה כי על המדינה לקחת אחריות לצעירים בסיכון ככלל ולבוגרי כפרי הנוער והפנימיות - חסרי עורף משפחתי בפרט.
חה"כ יצחק הרצוג, יו"ר האופוזיציה ויו"ר המחנה הציוני; חה"כ משולם נהרי, סגן שר הרווחה והשרותים החברתיים; חה"כ אלי אללוף, יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות; חה"כ יעקב מרגי, יושב-ראש ועדת החינוך, התרבות והספורט; חה"כ אברהם נגוסה, יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות; חה"כ יפעת שאשא ביטון, יו"ר הוועדה לזכויות הילד; חה"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני); חה"כ אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו); חה"כ מרב בן ארי (כולנו); חה"כ דב חנין (הרשימה המשותפת); חה"כ איתן ברושי (המחנה הציוני); חה"כ סופה לנדבר (ישראל ביתנו); חה"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) וחה"כ אלעזר שטרן (יש עתיד).
לאחר מכן, הוקרן סרטון של חה"כ חיים כץ, שר הרווחה והשרותים החברתיים, אשר בירך את המשתתפים וציין כי במהלך כהונתו יעשה מאמצים וישקיע משאבים לקידום בוגרי כפרי הנוער והפנימיות.
אבי נאור, יו"ר ומייסד הפורום הציבורי, בירך את הנוכחים וציין כי הצלחת כפרי הנוער והפנימיות תיבחן בשאלה האם בוגרי כפרי הנוער והפנימיות אכן השתלבו בהצלחה בחברה הישראלית, כאזרחים המנהלים חיים עצמאיים ופעילים. הוא הדגיש כי רבים מהם זקוקים לתמיכה משמעותית גם לאחר סיום ההתחנכות בפנימיות. להבדיל ממקומות אחרים בעולם, בהם המדינה ממשיכה לקחת אחריות על הצעירים בסיכון גם לאחר גיל 18. ראוי כי המדינה תלמד ממדינות שכנות בעולם, ותיישם מדיניות דומה גם פה.
לדברי נאור, בנושא צעירים בסיכון, יש לציין את ארגוני החברה האזרחית שפועלים בחלל שנוצר אשר מובילים פעילות משמעותית. יחד עם זאת, הפורום הציבורי מוביל מהלך משמעותי להשגת מחויבות מוגדרת של המדינה בנושא. האחריות על הצעירים בסיכון היא קודם כל של המדינה, הפילנתרופיה והחברה האזרחית היא המערכת המסייעת, לא המובילה. בסיום דבריו, איחל נאור להמשך שותפות ועשייה לקידום בוגרי כפרי הנוער והפנימיות בישראל.
שולה מוזס, יו"ר ומייסדת תוכנית 'למרחב' וחברת הנהלה בפורום הציבורי, הציגה את הסכנה להתדרדרות של חסרי העורף המשפחתי עם יציאתם מהמסגרת הפנימייתית. מוזס הציגה את הנושא מתוך ניסיונה האישי בתחום, כמי שהקימה לפני כ-15 שנים את תוכנית למרחב.
התוכנית נותנת מענה לחסרי עורף משפחתי בעלי פוטנציאל גבוה ומספקת להם תמיכה וליווי במישורי החיים השונים לאורך כ-8 שנים. מוזס הציגה את נתוני הלמ"ס לפיהם: צעיר חסר עורף משפחתי אשר לא מקבל ליווי ותמיכה מארגון המיועד לצעירים במצבו, יהיה בדרך כלל עובד בלתי מקצועי ורמת הכנסתו תהיה בעשירון הרביעי. לעומתו, צעיר שכן מקבל ליווי ותמיכה מארגון המתמחה בנושא, ישתייך לעשירון שמיני ויהיה עובד מקצועי. מדובר בהשקעה של המדינה בצעיר אשר מחזירה את עצמה: אזרח בעל השכלה תיכונית יזרים למדינה כ-20,000 ₪ בשנה על ידי מיסים לעומת אזרח עם השכלה על תיכונית אשר יזרים למדינה כ- 50,000 ₪.
השקעה של המדינה בליווי ומתן מענה לבוגרים חסרי עורף משפחתי מחזירה את עצמה הן מבחינת ההון האנושי והן מבחינה כלכלית. ראוי, ללמוד מהנתונים הללו ולהשקיע באותם צעירים, על מנת לתת להם את ההזדמנות האמיתית לממש את הפוטנציאל הגלום בהם ולהיות חלק מעורב ותורם בחברה הישראלית.
בוגרי מסגרות חוץ ביתיות - הזווית האישית
בהמשך התקיים החלק המרגש של הכנס: ארבע בוגרות כפרי נוער ופנימיות מהארגונים הבאים: 'אור שלום', 'תוכנית למרחב', 'מקום' ו'ילדים בסיכוי - המועצה לילד החוסה', הציגו בפני הקהל הנרגש את הזווית האישית שלהן.
כל אחת הציגה ברגישות ובאומץ רב את סיפורה האישי, את צרכיהן האישיים ואת האתגרים עימן התמודדו עם יציאתן לחיים עצמאיים כאשר עזבו את המסגרת הפנימייתית בגיל 18. בעזרת תעצומות נפש ותמיכת הארגונים והעמותות שליוו אותן כל אחת מהבוגרות הגיעה להישגים מרשימים: לימודי תואר ראשון, סיום שירות צבאי מלא, הקמת תא משפחתי ועוד. מקביל להצלחה האישית שלהן, הן הדגישו כי רבים מחבריהם ואף מבני משפחתם, לא זכו לקבלת הליווי והתמיכה שלהם זכו, ובעקבות כך רבים מהם חוו התדרדרות משמעותית בכלל תחומי החיים. יש, שהגיעו אף לעבריינות ופשיעה.
לדבריהן: התמיכה בבוגרים היום אינה מוגדרת באופן פורמאלי ועל כן אינה ניתנת לכלל הבוגרים חסרי העורף. יש שזוכים לליווי של עמותות וארגונים, אך אלו שלא, עלולים למצוא את עצמם בסכנת התדרדרות משמעותית. כפי שהמדינה לקחה אחריות על אותם צעירים שהיו ילדים, והוציאה אותם מהבית למסגרות תומכות ומיטיבות, ראוי שתמשיך לדאוג להם עם יציאתם מהמסגרת הפנימייתית. עבורם - המדינה היא האבא והאמא.
.
פרופ' רמי בנבנישתי, מביה"ס לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר אילן, הדגיש כי הן ברמת החקיקה והן ברמת מתן המענים חייבים להיזהר שלא להתמקד רק בקצה הרצף, ולזכור שחלק גדול מבוגרי כפרי הנוער והפנימיות זקוקים לליווי ותמיכה במישורי החיים השונים. מחובתנו, לתת לצעירים אלו מענה ואל לנו, כחברה ומדינה להפנות להם עורף.
חה"כ קארין אלהרר ועו"ד נטע דגן, מנהלת הקליניקות המשפטיות, המרכז האקדמי למשפט ולעסקים רמת גן הציגו את החוק: "סיוע לצעירים חסרי עורף משפחתי" ואת שלבי התהוותו. כתיבת החוק התבססה על שיח ומעורבות של צעירות וצעירים חסרי עורף משפחתי, אשר איתרו וסיווגו את הצרכים המרכזיים ואת הפתרונות, אשר עשויים לסייע להם ולאחרים במצבם. הן הביעו תקוותן כי החוק יעבור ובאופן פורמאלי מדינת ישראל תיקח אחריות על אותם צעירים, ותבטיח את המענה המיטיב עבורם.
שמואל אבואב, יו"ר קרן נאור, הציג את החשיבות לליווי בוגרים חסרי עורף משפחתי. הוא הדגיש כי הפורום הציבורי - כפרי הנוער והפנימיות בישראל, רואה בחניכי ובוגרי כפרי הנוער והפנימיות, כאוכלוסיות היעד המרכזיות של פועלו. הפורום הציבורי מוביל בשיתוף ובמימון הקרן לידידות פרויקט ייחודי: "בתי הידידות", אשר מטרתו היא להעמיד לרשות בוגרי כפרי הנוער מבני מגורים ראויים, מיד עם תום תקופת התחנכותם בכפר, תוך מתן ליווי ותמיכה חינוכית-ארגונית וחברתית מטעם הכפר ליציאה לחיים עצמאיים, כאזרחים מעורבים ותורמים. במסגרת המיזם הוצבו 8 מבנים בכפרי נוער ברחבי הארץ, אשר נותנים מענה לעשרות בוגרים מדי שנה.
לקריאה נוספת על בתי הידידות, לחצו כאן.
בתום הכנס, ד"ר בני פישר, מנהל המינהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי ועליית הנוער הציג את התפיסה שמנחה את כפרי הנוער בדבר החשיבות של ליווי הבוגרים גם לאחר התחנכותם בפנימייה. כאשר לאורך שנות התחנכותם, אנשי הצוות בכפרים רואים חשיבות עליונה להקניית ערכים, כלים ומיומנויות אשר יסייעו לכל חניך וחניכה להשתלב בעתיד כאזרח תורם ומעורב בחברה הישראלית.
דליה לב שדה, מנהלת שירות ילד ונוער - משרד הרווחה, הדגישה את חשיבות מתן המענה לבוגרי הפנימיות וציינה כי ראוי לתת את הדעת בייחוד על הצעירים שנמצאים בקצה הרצף, בוגרי משפחות האומנה.
אנו מודים לכם, לדוברים ולמשתתפים, על הגעתכם לכנס משמעותי זה. נוכחותכם המרשימה בכנס מהווה ביטוי למימוש חזונו של הפורום הציבורי: ביחד, נצליח לחולל שינוי משמעותי ולקדם את חניכי ובוגרי כפרי הנוער, הפנימיות ומשפחות האומנה בישראל.
קראו עוד:
- ענת נחמיה לביא, מנכ"לית הפורום הציבורי וחה"כ קארין אלהרר, יו"ר הוועדה לביקורת המדינה התראיינו אצל גלית אלטשטיין בגלי צה"ל על מחויבותה של המדינה לבוגרי כפרי הנוער והפנימיות חסרי עורף משפחתי, החל מגיל 18. לקריאה נוספת והאזנה - לחצו כאן.
- הצעת חוק חדשה תדאג ליוצאי הפנימיות בחייהם החדשים (מעריב, 12.1.16). לקריאה נוספת - לחצו כאן.
- עסקים למען הפנימיות ("רכילות עסקית" y-net, 20.1.16) - לקריאה - לחצו כאן.
הפקת הכנס: אורית ליפשיץ
צילום: קובי בכר ויצחק דרור