ליצנות קהילתית
תכנית ההתנדבות והשותפויות בכפרי הנוער - "אדוה" הינה תכנית משותפת לפורום הציבורי, לאגודה לקידום החינוך ולג'וינט ישראל. השנה, כחלק מהתכנית, נמצא כיוון חדשני ופורץ דרך. מזה כחודשיים מתקיים בכפר הנוער אלוני יצחק קורס הכשרה לבני נוער ל"ליצנות קהילתית". בהכשרה של כ-10 מפגשים לוקחים חלק חניכים וחניכות הפנימייה בגילאי 13-16 הלומדים את יסודות הליצנות - אמנות במה ייחודית, טכניקות ליצנות מודרניות, תפקידו של הליצן בחברה לאורך ההיסטוריה, וכן את השפה הייחודית של הליצנות.
בועז פינקוביץ, שחקן תיאטרון רחוב, וליצן רפואי, ומי שפיתח את ההכשרה ומכשיר את הנוער מספר:
"לעבוד עם הנוער באלוני יצחק זו חוויה יוצאת דופן. מדובר בחבורת נערים ונערות יצירתיים מאוד שמן הרגע הראשון יישמו את כלי הליצנות שלמדו, רצו לחקור, להתנסות והביאו את עצמם במאה אחוז לשיעורים. הליצנות הקהילתית נגזרת מהליצנות הרפואית.
כל תכליתה הוא שימת האדם החולה, האדם בעל הצרכים המיוחדים- במרכז המופע, הוא נהייה הכוכב בעזרתו של הליצן. הנערים והנערות למדו לצור קשר אנושי, לתת אופטימיות, להכנס לדמות הליצן כדי להעצים את האדם שמולם ובעזרת הקשבה ורגישות להעניק אור לחייו. טכניקת האילתור היא מרכזית בהכשרה. כשליצן פוגש אנשים, כל מה שעושה בזמן אמת זה לאלתר, לא מכין כלום מראש, כדי להתאים לאדם שממול, הדגש הוא על האדם שמולך, הוא במרכז. אתה מאלתר סביבו וסביב הרגשות שלו, מה יעשה לו טוב."
תלמידי כפר הנוער עיינות - ליצנים קהילתיים צעירים במחלקת הילדים בקפלן
גם בוגרי חוג ליצנות קהילתית בכפר הנוער עיינות יצאו לשמח ילדים וילדות במחלקת הילדים בבית החולים קפלן, והאושר היה כפול ומכופל – גם לילדי המחלקה וגם לתלמידי הכפר שלא ידעו שסיום קורס יכול להיות כל כך מרגש.
מרבית החוגים שילדים ובני נוער נרשמים אליהם נועדו בסופו של דבר להעצים או להכשיר את הילדים עצמם באותו התחום. חוג ליצנות קהילתית שלומדים תלמידי כפר הנוער עיינות בהובלתו של בועז פינקוביץ עושה הרבה מעבר לכך ומכשיר את בני הנוער לצאת ולהתנדב בתור ליצנים. ההשראה לקורס זה הגיעה מליצנות רפואית שמראה כי בעזרת דמיון מודרך והומור ניתן לסייע לצאת ממצבים של טראומה וכאב.